La Xarxa Vives premia el llibre universitari en català

Julio, 02, 2021

Els III Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària reconeixen la tasca de les editorials universitàries en la transferència del coneixement en català

La Xarxa Vives premia el llibre universitari en català
Entrega del premio a la mejor edición. III Premios Joan Lluís Vives a la edición universitaria

Los III Premis Joan Lluís Vives a la edición universitaria han galardonado el libro Evolució constructiva de la Catedral de Mallorca, de Edicions UIB. La mejor edición ha recaído en la publicación de la Universitat de les Illes Balears, una obra de Miquel Ballester Julià con prólogo de Mercè Gambús. La obra hace un recorrido histórico y técnico a través de las diferentes etapas de la construcción de la Catedral. Se distinguen claramente dos etapas: La primera mitad de la construcción se aborda en forma de síntesis de los elementos constructivos, a partir de los datos ya publicados por otros autores.

La Xarxa Vives premia el llibre universitari en català

 

  • Els III Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària reconeixen la tasca de les editorials universitàries en la transferència del coneixement en català
  • Les quatre obres premiades, que seran presentades en La Setmana del Llibre en català, han estat editades pels serveis de publicacions de les universitats d’Alacant, Autònoma de Barcelona, de Barcelona, de les Illes Balears, de Lleida, de Girona, Politècnica de Catalunya i Rovira i Virgili

 

30.06.2021. La Xarxa Vives d’Universitats ha fet avui públic el veredicte del jurat dels III Premis Joan Lluís Vives a l’edició universitària en català. Els premis tenen com a objectiu posar en relleu el paper de l’edició universitària en la transferència del coneixement en català així com el valor i la qualitat de la tasca que desenvolupen les editorials universitàries. D’aquesta manera, la Xarxa Vives pretén fomentar la normalització del català com a llengua d’ús en la difusió del coneixement i promoure’n el prestigi en l’àmbit universitari.

Els premis compten amb quatre categories: millor edició, millor coedició interxarxa, millor llibre de ciència i tecnologia, i millor llibre de ciències socials, arts i humanitats. Les obres guanyadores seran presentades en la Setmana del Llibre en Català, diumenge 19 de setembre a les 11 h (escenari 2, Moll de la Fusta, Barcelona). El jurat, compost per Jordi Montaña Matosas (vicepresident I de la Xarxa Vives d'Universitats), Núria Cadenes i Alabèrnia (periodista i escriptora), Caterina Mercè Picornell Belenguer (del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de les Illes Balears) i Miquel Àngel Pradilla Cardona (del Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili) ha fallat a favor de les següents publicacions:

  • Millor edició: Evolució constructiva de la catedral de Mallorca, de Miquel Ballester Julià i publicada per Edicions Universitat de les Illes Balears. L’obra fa un recorregut històric i tècnic a través de les diferents etapes de la construcció de la catedral de Mallorca. S’hi distingeixen clarament dues etapes. La primera meitat de la construcció s’aborda en forma de síntesi dels elements constructius, a partir de les dades ja publicades per altres autors. La segona, de recerca i investigació inèdita, comprén el període 1570-1630, que coincideix amb les tasques de cobriment de les naus de la Catedral i la fi de la façana principal. Aquesta etapa s’analitza tant des de la perspectiva de la cronologia constructiva com dels materials de construcció i els mitjans auxiliars utilitzats a l'obra.
  • La Xarxa Vives és una institució sense ànim de lucre que representa i coordina l’acció conjunta de 22 universitats en educació superior, cultura i llengua. La finalitat de la Xarxa Vives és potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya, i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeta coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

(Salto a sitio externo para ver el artículo completo)