Tractatus brevis de modis distinctionum

Septiembre, 21, 2011

Tractatus brevis de modis distinctionum

cobreña

El Tractatus brevis de modis distinctionum -editat críticament per primera vegada- és un text filosòfic breu, atribuït de vegades a Antoni Andreu. Tanmateix, els editors que han treballat sobre els manuscrits que ens l'han transmès han establert que cal assignar-lo al teòleg i filòsof franciscà del segle XIV, Pere Tomàs.

Aquest breu tractat, desenvolupant idees de Duns Escot i d'altres autors, exposa una teoria sobre els modes d'identitat i de distinció presents en la realitat. Els set modes de distinció que proposa exerciren una gran influència sobre els filòsofs de la baixa edat mitjana.

Pere Tomàs (1280-1340) fou un dels mestres més influents de l'estudi franciscà establert a Barcelona. Els seus escrits testimonien l'alt nivell que la filosofia i la teologia havien assolit a Catalunya durant la primera meitat del segle XIV. Probablement, no fou deixeble directe de Duns Escot, tanmateix, en fou un decidit seguidor fins al punt d'esdevenir un del màxims representants de l'escotisme incipient.

----------------------------------

(Salto a sitio externo para ver el artículo completo)